kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

Upravljanje projektom i upravljanje vremenom - Niš - Treći dan

U okviru letnjeg kampa 2013. pod nazivom "May the skills be with you" za studente iz inostranstva i Niša održan je trodnevni trening od 22. do 24.Jula 2013. u prostorijama Univerziteta u Nišu.

Prezentaciju sa treninga na temu Važnost liderstva možete preuzeti klikom na link UPRAVLJANJE PROJEKTOM I VREMENOM - PPT.

Upravljanje projektom i upravljanje vremenom je trening održan trećeg dana.
upravljanje projektom i vremenom upravljanje vremenom

24.07.2013. - Wrap up - jedna od težih liderskih veština, izvedena je početkom trećeg dana treninga, od strane studentkinje iz Niša. Wrap up je predstavljao osvrt na naučene stvari iz prethodna dva dana i uvod u treći dan na temu "Upravljanje projektom i vremenom".

Trening Upravljanje projektom i vremenom predstavljao je uvod u zadatak koji će studenti trebati da urade do kraja trajanja letnjeg kampa, a koji će im biti dodeljen od strane oraganizatora.

upravljanje projektom i vremenom upravljanje vremenom

Kroz trening Upravljnje projektom i vremenom tokom trećeg dana, studentima je skrenuta pažnja na najvažnije korake tokom definisanja i pitanja projekata. Podeljena su im dokumenta koja će im pomoći i olakšati pisanje projekata na akdemskom nivou. Za pisanje projekata i upravljanje vremenom u tržišnim prilikama, biće im potrebno još dodatnih skilova tj. veština.

upravljanje projektom i vremenom upravljanje projektom i vremenom

S obzirom da studenti nisu imali ideju koju temu za pisanje projekta u okviru radionice da izaberu, metodom fasilitacije došli smo do 13 tema, a tročlana komisija sastavljena od studenata je odabrala temu Happiness. Problem je bio u povećanju nivoa sreće kod nezaposlenih ljudi.

Razradili smo projekat, definisali ključne probleme i prioritete, utvrdili koji koraci moraju prvo biti urađeni tokom upravljanja projektom i vremenom. A da li će i kako studenti u praksi rešiti ovaj problem, ostaje da se vidi vremenom

upravljanje vremenom

Izveštaj konsultantskog tima:

Ovaj izveštaj više predstavlja osvrt na prethodna tri dana i preporuke koje se odnose na komentare studenata prikupljenih preko evaluacijskih listova.
Najpre preporuka organizatorima, da u buduće formiraju manje grupe polaznika kada su ovakvi treninzi u pitanju, ako treba neka sve traje i veći broj dana. Treninzi ovog tipa daju najbolje rezultate u grupama od 15 do 20 ljudi.
Jedna od važnijih preporuka je da svoja očekivanja u vezi svega u životu treba uvek držati malo niže.
Razlikuju se lake i teške liderske veštine, za nekoga su neke veštine lake a za nekoga teške, što zavisi od ličnih afiniteta i razvijenih kapaciteta.
Nemojte očekivati da će vam na treninzima ove vrste neko "uliti znanje u mozak". Cilj je promena načina razmišljanja, sagledavanje stvari iz drugog ugla ili iz ugla drugih ljudi. Zato je i potrebno da se tokom treninga ne držimo slepo prezentacije i teme, već da idemo u širinu stvari i da povežemo i životne situacije i prilike sa zadatom temom.
Tokom treninga, seminara, konferencija, druženja, čim nekome nešto nije jasno, slobodno odmah pitajte. Nemojte čekati završetak sesije, ili kraj dana za postavljanje pitanja.
Ukoliko tokom treninga smatrate da nešto što čujete nije tačno, slobodno se odmah javite, iznesite svoje mišljenje, kako bi se nejasnoće ili nesporazumi ili razmimoilaženje mišljenja razjasnilo. Nemojte se plašiti različitih ili suprotnih mišljenja, jer često izazivaju pozitivni konflikt.
Nemojte čekati lidere, već se postavite u ulogu lidera i krenite od jedne do druge osobe, komunicirajte, objasnite svoje ideje i planove, i prikupićete ljude zajedničkih interesovanja i želje za uspehom.
Registrujte se na COURSERA.ORG i završite neki od kurseva koji smatrate da će vam koristiti u budućem radu.

Organizatori, slobodno nas kontaktirajte ukoliko smatrate da vam je potrebna pomoć oko organizovanja letnjeg kampa 2014. Izaći ćemo vam u susret, pomoći ćemo oko ključnih stvari, kako bi svi zajedno izašli iz cele priče još jači, bolji i perspektivniji.

Srdačan pozdrav i nadam se da ćemo se družiti i naredne godine :-)

Pogledajte još i:

Timski rad i izgradnja tima - AIESEC Beograd
Komunikacija i rešavanje konflikata - YURA Leskovac
Važnost liderstva - BEST Niš
Dinamika i konflikti u timu - BEST Niš