kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

Održivi turizam SME WEEK 2014. - Subotica - Salaš Đorđević - 08.maj 2014.

Pregled održanih konferencija SME WEEK 2010. - 2015.

Manifestaciju SME WEEK 2014., na temu "Održivi turizam" otvorila je Biljana Đorđević, vlasnica Salaša Đorđević, u čijem smo predivnom ambijentu uspešno održali konferenciju. Ukupno je bilo prisutno 25 predstavnika preduzeća, institucija, organizacija iz Subotice, Beograda, Novog Sada, Kanjiže.

Urađen je i video izveštaj koji možete pogledati OVDE.

Napomena:
Ako vam se dopadne video, nemojte kliknuti "Like", već pošaljete sms za pomoć ugroženima od poplava na 1003 za SRB, 1458 za BiH, 060 90 11 za HR.
Ako vam se video ne dopadne, nemojte kliknuti "Dislike", već pošaljete sms za pomoć ugroženima od poplava na 1003 za SRB, 1458 za BiH, 060 90 11 za HR.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam

Tokom uvodnog dela konferencije sa učesnicima je diskutovano o trenutnoj situaciji u Srbiji po pitanju turizma. Svi smo se generalno složili da ponuda može biti još bolja i da je potrebno uložiti samo malo napora i energije kako bismo svi zajedno pokrenuli situaciju i kako ne bismo više tapkali u mestu. Za jedan od glavnih problema za unapređenje turističke ponude pojedini učesnici smatraju da se trenutno angažovani kadrovi moraju "razmrdati" i da u svojim glavama "prelome" da su promene i inovacije u poslovanju neophodne i da nisu tako strašne kao što izgledaju.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam

Tokom trajanja uvodnog dela konferecnije, učesnicima su se predstavili konsultanti kompanije Kreativne Inovacije, Rade Nikolić i Zoran Vojvodić, i Miodrag Kostić direktor konsalting kompnije Poslovna znanja, Beograd. Analizirali smo rezultate urađenih istraživanja u vezi sa ugostiteljskom ponudom sezonskih voćnih salata i kolača i u tom smislu preporuka je da se više pažnje posveti autentičnim proizvodima sa lokalnog područja. Kao i na svakom do sada organizovanom poslovnom okupljanju usledila je aktivna diskusija sa razmenom mišljenja, znanja i iskustava. Pored toga što smo tokom diskusije čuli jako puno korisnih informacija, inovativnih ideja, kao i pozitivnih primera iz zemlje i okruženja, dati su i konkretni predlozi za poboljšanje turističke ponude u Subotici putem udruživanja privrednika i pružanja objedinjene ponude koja bi pokrila različite ciljne grupe korisnika.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam

Polazna osnova za poboljšanje turističke ponude, postoji kroz mogućnost udruživanja privrednika koji bi ponudili određene manifestacije koje bi bile drugačije od onih iz okruženja, obogaćane sa jako puno zanimljivih legendi koje ima Subotica, a koje nisu dovoljno iskorišćene.

Naravno, najvažnije je kako sutra dan meriti rezultate uspešnosti sprovedenih aktivnosti. Na konferenciji je dat jednostavan predlog stalnog anketiranja i praćenja korisnika turističkih aranžmana. Potrebno je da se kvantifikuju svi parametri prema kojima bismo merili stepen zadovoljstva korisnika usluga. Jednostavnom skalom od 1 do 10 možemo izmeriti stepen zadovoljstva, a da bi se to sprovelo, neophodno je sa gostima uraditi tzv. "izlazni intervju" prilikom odlaska sa teritorije grada. Sve ovo nije mnogo teško osmisliti jer postoji mogućnost kreiranja on-line upitnika, komunikacije putem društvenih mreža i analiza podataka preko aplikacija na pametnim - mobilnim telefonima. Najviše pažnje je potrebno posvetiti analizi i usvajanju predloga za poboljšanja ponude, upućenih od strane korisnika usluga.

Nakon prvog dela konferencije, usledila je pauza na kojoj su učenisi konferencije imali prilike da se detaljnije međusobno upoznaju, da razmene kontakt podatke i da pronađu načina za uspostavljanje poslovne saradnje.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam

Učenici konferencije su ocenili izuzetno pozitivno inicijativu da se pokrene razgovor na temu unapređenja turističke ponude kako u Subotici, tako i na teritoriji cele Srbije.
Mogućnost da daju doprinos i pruže aktivnu podršku razvoju turističkog potencijala Subotice i regiona, učesnici konferencije su videli kroz pomoć u organizovanju manifestacija, kroz udruživanje privrednika, preko oglašavanja turističkih ponuda preko on line portala i besplatnih novina, kroz izradu web sajtova u cilju kvalitetnog i aktivnog promovisanja na interentu na najsavremenije načine.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam


U drugom delu konferencije Zoran Vojvodić je pezentovao principe kvalitetnog turizma koji su predloženi od strane EU. Ukoliko se odlučimo da formiramo udruženje privrednika koje bi ponudilo drugačije turističke aranžmane od ostalih, poželjno je da definišemo "naše" principe za razvoj kvalitetnog turizma, koji bi se "naslanjali" na predložene principe EU. Time bismo bili otvorili mogućnost apliciranja za EU projekte koji se odnose na razvoj i poboljšanje turističke ponude.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam
Zoran Vojvodić - EU principi kvalitetnog turizma

Tokom prezentacije, naglasak je stavljen na potrebu razvoja turističke ponude koja bi bila usmerena ka starijoj populaciji građana i Srbije i Evrope, 55+. Ova populacija predstavalja 25 % od ukupne populacije EU i idealna je za kreiranje niskobudžetnog turizma i za popunjavanje vansezonskog perioda tokom godine. Naravno, ova grupa ljudi je zahtevnija od omladine, ima druge potrebe, interesovanja i prohteve, što predstavlja još veći izazov za ponuđače turističkih usluga.

odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam
Iva Vidaković - Omladinski turizam Miodrag Kostić - Zašto Singapur ? Nagy Zsolt - Swiss Halley


SME WEEK 2014. u Subotici je prva prekogranična manifestacija koju smo organizovali i na kojoj smo imali goste, učesnike iz Mađarke. Prisutnim predstavnicima malih i srednjih preduzeća predstavili su se gosti iz Mađarske, predstavnici kompanije Swiss Halley. Uz prevodilačku pomoć koleginice Hermine Pančić, gospodin Nagy Zsolt nam je predstavio aktivnosti kompanije, njihove ciljeve i ponudu za saradnju sa predstavnicima turističkih organizacija sa područja Subotice i regiona. Učesnici su imali prilike da postave pitanja u vezi sa kompanijom i da čuju koje koristi će imati uključivanjem u njihovu turističku mrežu.

Pored predstavnika iz Mađarske, učesnicima se predstavio Miodrag Kostića koji je prezentovao svoja iskustva sa proputovanja po Singapuru. Učesnicima je predstavljen i modeli promocije razvoja omladinskog turizma, čiji je program i način rada predstavila Iva Vidaković.
odrzivi turizam odrzivi turizam odrzivi turizam


Nakon ovog učinjenog prvog koraka i pokrenute inicijative da se unapredi turistička ponuda Subotice i regiona, definisanja prioriteta i međusobnog usaglašavanja stavova i mišljenja, potrebno je sve ovo "staviti na papir" i učiniti naredni korak.

O budućim aktivnostima bićete blagovremeno obavešteni :-)

Hvala svima koji su se odazvali pozivu i dali svoj aktivni doprinos prvoj prekograničnoj SME WEEK manifestaciji u 2014. godini.

Pogledajte ostale SME WEEK manifestacije