kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

Lanac vrednosti u turizmu - SME WEEK 2015. - Kladovo 12.decembar 2015.

Pregled održanih konferencija SME WEEK 2010. - 2015.

Na poslovnom skupu održanom 12.12.2015. u prostorijama Opštine Kladovo, prisustvovalo je 10 učesnika, privrednika iz Kladova i regiona. Učesnici poslovnog skupa su predstavnici ugostiteljskih objekata, trgovine, zanatskih radionica, poljoprivrednih gazdinstava. Pomoć u organizaciji obeležavanja SME WEEK 2015., pružilo je Udruženje Privrednika Đerdap i Opština Kladovo.

Tema ove manifestacije je bila „Lanac vrednosti u turizmu“ gde je privrednicima objašnjeno šta je to lanac vrednosti i kako mogu poboljšati svoje usluge u cilju povećanja zadovoljstva korisnika usluga.

Privrednici su upoznati i sa novim aktivnostima koje sprovodi Opština Kladovo, kao što je početak izgradnje luke u Kladovu, sportskog kampa i otkupne stanice za voće i povrće. Sve ovo će u dodatnoj meri poboljšati sliku Kladova kao turističke destinacije, a okupljeni privrednici su odmah skrenuli pažnju na probleme u komunikaciji između turista iz Rumunije i carinika i pripadnika MUP-a na granici. Skrenuta je pažnja da treba poraditi na poboljšanju komunikacije, kako bi turisti osetili da su dobrodošli u Kladovo.

sme week 2015 sme week 2015 sme week 2015

Dat je predlog da se ispred luke u Kladovu izgradi i mini pijaca na kojoj bi privrednici imali mogućnost da prodaju suvenire i svoje lokalne proizvode. Na tim štandovima bi bili i na raspolaganju svi prateći programi i materijali shodno usvojenim Principima Kvalitetnog Turizma EU.

Na konferenciji je iznet i primer razočarenja turista iz Kruševca, koji su došli u Kladovo sa ciljem da obiđu Trajanovu tablu tj. Trajanov most. Usled neodržavanja lokaliteta i nemogućnosti da se sa kopna tabla lepo vidi, turisti su izneli kritike vlasnici apartmana.

sme week 2015 sme week 2015 sme week 2015

Udruženje privrednika Đerdap, se obavezalo da će uticati i izvrši „pritisak“ na Opštinu Kladovo kako bi se napravio plan i ubrzalo sređivanje tog lokaliteta, dok će članovi Udruženja pokrenuti akciju sređivanja okruženja lokaliteta.

Pogledajte PREZI prezentaciju pripremljenu za SME WEEK 2015.

 

 


Primećeno je da se u Kladovu održava samo jedna manifestacija tokom godine, tako da je dat predlog da Udruženje organizuje minimum jednu manifestaciju tokom 2016.godine preko koje bi još više promovisala Kladovo kao turističku destinaciju.  

Na poslovnom skupu su prikazana i iskustva sa putovanja u Istanbul, gde je prezentova i mogućnost za dolazak privrednika iz Turske koji bi pokrenuli određene poslove na teritoriji grada Kladova. Ideju su podržali privrednici na poslovnom skupu, a predsednik opštine je obećao da će učiniti sve kako bi papirologija za dolazak i pokretanje biznisa bila što jednostavnija.

U završnoj fazi je izrada internet stranice Udruženja, kao i logo-a udruženja. Otvorena je fejsbuk stranica preko koje će se raditi promotivne aktivnosti članova udruženja.
Privrednici su istakli da im je za pružanje bolje turističke usluge potrebna i bolje oprema poput kreveta, prozora, grejnih instalacija i sl. Udruženje privrednika Đerdap se obavezalo da će naredne godine, ukoliko se ukaže mogućnost, aplicirati za finansijska sredstava koja bi namenski bila upotrebljena za sređivanje i opremanje objekata.

Napravljen je plan za obilazak grada Zaječara i upoznavanje sa privrednicima iz Zaječara kako bi razmenili znanja i iskustva iz oblasti pružanja turističkih usluga. Na tom okupljanju će konsultanti kompanije Kreativne Invoacije doo, održati trening na temu „Poslovno pregovaranje i priprema za sajamski nastup“. Okvirni datum za organizovanje ovog skupa je 22-23 decembar 2015.

Poslovni skup je snimila lokalna televizija Kladova, pri čemu su intervjue dali Predsednik Opštine Kladovo Dragan Budujkić, Predsednik Udruženja privrednika Đerdap Slaviša Tufajević i konsultant kompanije Kreativne Inovacije doo Zoran Vojvodić.

Pogledajte ostale SME WEEK manifestacije