able>
kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

 

HACCP sistem

HACCP sistem definicija - HASAP sistem?


Haccp je pisani program (plan) koji se sprovodi tokom svih procesa prijema, pripreme i serviranja (ili pakovanja) prehrambenih proizvoda.

call button

Cena za uvođenje hasapa kreće se između 600 i 1000 eura (od 4-6 rata).
Potrebno je oko mesec ipo dana, zavisi od obima posla, broja zaposlenih, broja objekata i sl.
Plaćanje preko žiro računa preduzeća kompanije Kreativne Inovacije.

Uvodjenje hasapa je dokumentovanje svega što radite u vašoj organizaciji, uz definisanje odgovornosti za sprovodjenje haccpa. Sam naziv HACCP, je u Srbiji poznatiji kao HASAP.
Tako da se implementacija haccp-a prevodi i kao uvodjenje hasapa.

 

 

haccp sistem

klijenti hasap


Šta je haccp - zašto je potrebno ?

Da bi hrana ili proizvod u objektu bili zdravstveno bezbedni. Uvodjenje hasapa obezbeđuje veće zadovoljstvo korisnika, eliminišu se rizici kontaminacije, osigurava se racionalno korišćenje sirovina. Zaposleni znaju svoj posao i znaju šta je haccp.

Sada je uvodjenje hasapa obavezno i prema Zakono o bezbednosti hrane, koji je stupio na snagu 10.juna 2011. godine i po tom zakonu svi objekti koji je bave preradom hrane u obavezi su da uvedu haccp.

HACCP sistem i ko je zadužen za sprovođenje ?

Svi zaposleni u objektu, kao i oni koji rade po ugovoru, pomažu ili su na praksi. Odgovornost za sprovođenje - haccp jasno definiše odgovornost koju snosi svaka zaposlena osoba u odredjenim fazama pripreme ili prerade proizvoda.

šta je haccp

Kako mi radimo ?

Snimimo situaciju u vašm objektu, dajemo preporuke za poboljšanja i uvodimo najefikasnija rešenja za uvodjenje hasapa. Ne komplikujemo situaciju bespotrebno.
Našim metodama rada HACCP plan prilagođavamo Vašem objektu, a ne objekat sistemu. Zbog toga Vam neće biti neophodno da kupujete moderne skupe mašine, dodatnu opremu, da lepite antibakterijske pločice, pomerate i rušite zidove.
Nećemo Vas ugušiti papirologijom, birokratijom i registratorima.

Ukoliko imate potrebu da uvedete haccp sistem, slobodno nas pozovite radi dobijanja dodatnih potrebnih informacija i objasnićemo vam sve o haccp sistemu. Haccp ne uvodite zvog drugih, uvodite ga zbog sebe.

 

Šta je haccp - koliko košta i koliko je vremena potrebno za uvodjenje haccp sistema?

Na osnovu popunjenog Upitnika za pripremu i za uvođenje haccp sistema, i izvršene analize Vašeg ugostiteljskog ili proizvodnog objekta, definišemo cenu implementacije (uvođenja) koja se kreće između 600 i 1000 Eura.

Vreme potrebno za uvodjenje haccp sistema, koje uključuje izradu standardnih operativnih procedura, ček listi, listi zapisa, korektivne mere i obuku osoblja je oko mesec - mesec ipo dana.
Vreme dosta zavisi od veličine objekta i broja zaposlenih u objektu, zbog organizovanja neophodnih obuka. Reviziju haccp sistema obavljamo nakon godinu dana, shodno definisanom dogovoru.

šta se konkretno dobija uvodnjenjem hasapa?

Uvodjenjem hasapa dobija se HACCP Plan (HASAP sistem) koji funkcioniše. To je živ sistem, a ne mrtvo slovo na papiru. Dobija se zdravstveno bezbedan proizvod, disciplina i red u objektu, bolji poslovni odnos između poslodavca i zaposlenih. Dobija se jasno i precizno definisana odgovornost svih zaposlenih u lancu prijema, pripreme i serviranja hrane tj. pakovanja proizvoda. Uvodjenjem hasapa dobija se usaglašenost sa zakonom o bezbednosti hrane Republike Srbije i usaglašenost sa Zakonom evropske unije EC 858/2004. Dobija se obučeno osoblje.
I poslednje, ali i najbitnije dobija se zadovoljan korisnik :-)

Poštovati procedure, voditi zapise i ček liste.
Ukoliko dođe do promene lokacije objekta (zakupljen objekat) ili do izmene proizvodnog asortimana (obogaćivanje menija novim receptima) ili promene načina poslovanja ugostiteljskog objekta (uvođenje usluge dostave hrane, ketering), nije neophodno ponovo raditi uvodjenje hasapa, potrebno je uraditi reviziju HACCP Plana, dopuniti dokumentaciju, obučiti osoblje.

Za uvedeni haccp sistem, izdajemo vam naše interne haccp sertifikate. Ovim sertifikatima i mi sa naše strane potvrđujemo da sve vaše prostorije za procese upravljanja zdravstveno bezbednim proizvodima ispunjavaju minimalne zahteve za poslovnaje po haccp principima.

Slične stranice:

- hasap ponuda
- hasap
- hasap sistem
- hasap standard
- uvodjenje hasapa
- Implementacija hasap standarda


Za preuzimanje "Vodiča za hasap" kliknite ovde.

Za preuzimanje "Zakona o bezbednosti hrane" kliknite ovde.