kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

 

Hasap implementacija

Cena za uvođenje hasapa kreće se između 600 i 1000 eura (od 4-6 rata).
Potrebno je oko mesec ipo dana, zavisi od obima posla, broja zaposlenih, broja objekata i sl.
Plaćanje preko žiro računa preduzeća.
klijenti hasap

call button

Implementacija HASAP standarda

Kada se implementira hasap sistem i počne da funkcioniše, nakon odredjenog vremena (oko šest meseci) hasap sistem se može sertifikovati. Sertifikaciju obavlja ovlašćena sertifikaciona kuća.

Sertifikovani hasap sistem predstavlja hasap standard. Ne postoji jedinstveni hasap sistem koji se može primeniti za svako preduzeće ili ugostiteljski objekat.

 

Hasap standard je ustvari sertifikovan hasap sistem. Ne postoji jedinstveni hasap standard koji se može primeniti za svako preduzeće ili za svaki ugostiteljski objekat. Svaki ugostiteljski objekat, svaka firma, svaki proizvodni pogon za preradu i proizvodnju hrane je specifičan sam po sebi. Ni jedan objekat nije isti, medjusobno liče, ali nisu isti. Razlike su pre svega u osoblju, u procesima obrade hrane, u asortimanu.

Kada se implementira hasap sistem, i on počne da živi i funkcioniše, nakon odredjenog vremena (oko šest meseci) taj hasap sistem se može sertifikovati. Sertifikaciju obavlja za to ovlašćena sertifikaciona kuća.
Za poslovanje na teritoriji Republike Srbije, po Zakonu o bezbednosti hrane, nije neophodno sertifikovati hasap sistem.
Međutim, ukoliko hoćete da izvozite svoje proizvode na strana tržišta, u tom slučaju vam je potrebno da sertifikujete hasap sistem i da dobijete hasap standard koji će biti jedinstven za vaš objekat.
Hasap sertifikat se izdaje na period od 3 godine i svake godine je potreba uraditi resertifikaciju, tj. potvrditi da se sve što je definisano hasap sistemom sporvodi u proizvodnom objektu.

implementacija hasap standarda implementacija hasap standarda  

 

Sertifikacija hasap sistema, znači da spoljašnji ocenjivač, dodje u objekat i pregleda svu hasap dokumentaciju i izvrši proveru da li se zaposleni pridržavaju tog implementiranog hasap sistema. Ako je sve kako treba, ocenjivač izdaje hasap sertifikat koji ljudi greškom, zabludom, ili ne znanjem definišu kao hasap standard. Taj sertifikat važi samo za taj objekat i kaže se da taj objekat posluje i ima definisan hasap standard.

Ako bi postojao jedinstveni, univerzalni hasap standard, to bi značilo da svi ugostiteljski objekti, bez obzira čime se bave (pekare, poslastičarnice, restorani, buregdžinice, hoteli ... ) moraju da imaju potpuno isti hasap sistem tj. da posluju po istom šablonu, tj. svi bi bili isti ako MekDonalds.

Implementacija hasap standarda ?

Implementacija hasap standarda je još jedna pogrešno definisana izjava. Bilo koji ugostiteljski objekat da je u pitanju, ne radi se implementacija hasap standarda, već se implementira hasap sistem koji je jedinstven za odredjeni objekat.

Nakon odredjenog vremena može se uraditi sertifikacija hasap sistema i time se sertifikuje tj. potvrdjuje da se hasap sistem sprovodi onako kako je definisano.

Sertifikacija hasap sistema nije neophodna, po Zakonu o bezbednosti hrane, s tim što uvek postoji mogućnost da kupac iz inostranstva zahteva dokaz da se hasap sistem sprovodi u proizvodnom objektu. U većini slučajeva je dovoljno formulisati hasap izjavu kojom se garantuje ispravnost proizvoda i sprovodjenje implementiranog hasap sistema.

Tako da je u suštni implementacija hasap standarda pogrešno formulisana izjava i samo izaziva zaludu i zbunjuje ljude.

Koliko košta i koliko je vremena potrebno za uvodjenje hasapa?

Na osnovu popunjenog Upitnika za pripremu i za uvodjenje hasapa, i izvršene analize Vašeg ugostiteljskog objekta, definišemo cenu implementacije (uvođenja) koja se kreće između 600 i 1000 Eura.

Napomena:
Prema definisanoj Politici Društveno Odgovornog Poslovanja Kreativne Inovacije d.o.o.
- Cene usluga implementacija tj. uvođenja sistema (ISO , HACCP) su prilagođene regionalnoj razvijenosti Srbije. U prevodu, nisu iste cena za područje Beograda, Sombora, Kruševca, Niša, Valjeva, Subotice, Kragujevca, Bosilegrada, Velike Plane itd...

Vreme potrebno za uvodjenje hasapa, koje uključuje izradu standardnih operativnih procedura, ček listi, listi zapisa, korektivne mere i obuku osoblja je oko dva meseca.
Vreme dosta zavisi od veličine objekta i od samih zaposlenih u objektu.

Slične stranice:

- hasap ponuda
- hasap
- hasap sistem
- hasap standard
- haccp
- uvodjenje hasapa
- Izjava o implementiranom hasap sistemu


Za preuzimanje "Vodiča za hasap" kliknite ovde.

Za preuzimanje "Zakona o bezbednosti hrane" kliknite ovde