kreativne inovacije images
Početna Konsalting usluge O nama Klijenti Projekti SME WEEK 2010.-2015. Poslovna putovanja Konferencije i poslovni skupovi

 

Uvodjenje hasapa - CENA I VREME

Cena za uvođenje hasapa kreće se između 600 i 1000 eura (od 4-6 rata).
Potrebno je oko mesec ipo dana, zavisi od obima posla, broja zaposlenih, broja objekata i sl.
Plaćanje preko žiro računa preduzeća.
klijenti hasap

call button

Šta je HACCP Plan - HASAP sistem ?

HACCP plan ili HASAP sistem za bezbednost hrane, je pisani program (plan) koji se sprovodi tokom svih procesa prijema, pripreme i serviranja (ili pakovanja) prehrambenih proizvoda.
Uvodjenje hasapa predstavlja stavljanje na papir sve ono što inače radite u svom objektu, samo malo ozbiljnije i odgovornije.

Sam naziv HACCP, je u Srbiji poznatiji kao HASAP.
Tako da se implementacija haccp-a prevodi i kao uvodjenje hasapa.

 

Uvodjenje hasapa - zašto je potrebno ?

Da bi hrana ili proizvod u objektu bili zdravstveno bezbedni.
Uvodjenje hasapa obezbeđuje veće zadovoljstvo korisnika, eliminišu se rizici kontaminacije, osigurava se racionalno korišćenje sirovina.
Zaposleni znaju svoj posao i daju svom maksimum.

Sada je uvodjenje hasapa obavezno i prema Zakono o bezbednosti hrane, koji je stupio na snagu 10.juna 2011. godine i po tom zakonu svi objekti koji je bave preradom hrane u obavezi su da uvedu hasap sistem.

uvođenje hasapa uvođenje hasapa  


Uvodjenje hasapa - zašto je potrebno ?

Da bi hrana ili proizvod u objektu bili zdravstveno bezbedni.
Uvodjenje hasapa obezbeđuje veće zadovoljstvo korisnika, eliminišu se rizici kontaminacije, osigurava se racionalno korišćenje sirovina.
Zaposleni znaju svoj posao i daju svom maksimum.

Sada je uvodjenje hasapa obavezno i prema Zakono o bezbednosti hrane, koji je stupio na snagu 10.juna 2011. godine i po tom zakonu svi objekti koji je bave preradom hrane u obavezi su da uvedu hasap sistem.

Ko je zadužen za sprovođenje HACCP Plana ?

Svi zaposleni u objektu, kao i oni koji rade po ugovoru, pomažu ili su na praksi.
Odgovornost za sprovođenje - uvodjenjem hasap sistema jasno se definiše odgovornost koju snosi svaka zaposlena osoba u odredjenim fazama pripreme ili prerade proizvoda.

Kako mi radimo ?

Kreativne Inovacije Vam izlaze u susret sa najjednostavnijim i najefikasnijim rešenjima za uvodjenje hasapa. Ne komplikujemo situaciju bespotrebno.
Našim metodama rada HACCP plan (HASAP sistem) prilagođavamo Vašem objektu, a ne objekat sistemu. Zbog toga Vam neće biti neophodno da kupujete moderne skupe mašine, dodatnu opremu, da lepite antibakterijske pločice, pomerate i rušite zidove.
Nećemo Vas ugušiti papirologijom, birokratijom i registratorima.

Koliko košta i koliko je vremena potrebno za uvodjenje hasapa?

Na osnovu popunjenog Upitnika za pripremu i za uvodjenje hasapa, i izvršene analize Vašeg ugostiteljskog objekta ili proizvodnog objekta, definišemo cenu implementacije (uvođenja) koja se kreće između 600 i 1000 Eura.

Sertifikovanje hasapa - sertifikacija hasap sistema - hasap sertifikat


Sertifikacija hasap sistema nije obavezna prema Zakonu o bezbednosti hrane Republike Srbije. Niko vas zakonski ne uslovljava da sertifikujete hasap sistem.
Sertifikacija hasap sistema vam je potrebna ukoliko se bavite izvozom svojih prehrambenih proizvoda i kupac iz inostranstva vam traži hasap sertifikat.
Ukoliko vam kupac ne traži sertifikovani hasap sistem, tada vam hasap sertifikat nije potreban, a sama sertifikacija hasap sistem predstavlja vašu ličnu želju i privatnu inicijativu.
Vreme potrebno za uvodjenje hasapa, koje uključuje izradu standardnih operativnih procedura, ček listi, listi zapisa, korektivne mere i obuku osoblja je oko dva meseca.
Vreme dosta zavisi od veličine objekta i od samih zaposlenih u objektu.

uvođenje hasapa uvođenje hasapa uvodjenje hasapa


Šta se konkretno dobija uvodnjenjem hasapa?

Uvodjenjem hasapa dobija se HACCP Plan (HASAP sistem) koji funkcioniše. To je živ sistem, a ne mrtvo slovo na papiru. Dobija se zdravstveno bezbedan proizvod, disciplina i red u objektu, bolji poslovni odnos između poslodavca i zaposlenih. Dobija se jasno i precizno definisana odgovornost svih zaposlenih u lancu prijema, pripreme i serviranja hrane tj. pakovanja proizvoda. Uvodjenjem hasapa dobija se usaglašenost sa zakonom o bezbednosti hrane Republike Srbije i usaglašenost sa Zakonom evropske unije EC 858/2004. Dobija se obučeno osoblje.
I poslednje, ali i najbitnije dobija se zadovoljan korisnik :-)

Šta raditi kada se završi uvodjenje hasapa ?

Poštovati procedure, voditi zapise i ček liste.

Ukoliko dođe do promene lokacije objekta (ako je objekat pod zakupom) ili do izmene proizvodnog asortimana (obogaćivanje menija novim receptima) ili promene načina poslovanja ugostiteljskog objekta (uvođenje usluge dostave hrane, ketering), nije neophodno ponovo raditi uvodjenje hasapa, potrebno je uraditi reviziju HACCP Plana, dopuniti dokumentaciju, obučiti osoblje.

Slične stranice:

- hasap ponuda
- hasap
- hasap sistem
- hasap standard
- implementacija hasap standarda
- haccp
- Izjava o implementiranom hasap sistemu
- haccp_standard_za_kuhinje


Za preuzimanje "Vodiča za hasap" kliknite ovde.

Za preuzimanje "Zakona o bezbednosti hrane" kliknite ovde.